Honing is gezond
Het is heel vreemd dat honing een beetje in het suffe hokje is gekomen en we deze gezonde lekkernij massaal hebben ingeruild voor het voedingsloze kristalsuiker. Honing wordt al jarenlang gebruikt in de geneeskunde. Jager en verzamelaars laten de honingbij in de natuurgeneeskunde terug komen in hun rotstekeningen. We zien tegenwoordig ook steeds meer wetenschappelijke aanwijzingen dat bijenproducten, waaronder honing, de genezing bevorderen.
Honing is een echt natuurproduct omdat het één van de weinige levensmiddelen is waar we geen stoffen aan mogen toevoegen of onttrekken. Naast water bevat het mineralen, enzymen, koolhydraten en diverse suikersoorten. Dankzij de glucose die erin zit, wordt honing gezien als een directe energieleverancier.
In honing zitten veel mineralen en vitaminen
Bijen maken honing door nectar uit planten te halen en hier enzymen aan toe te voegen. Maar echte honing van de imker bevat ook stuifmeel. Stuifmeel is rijk aan stoffen die we in onze eetcultuur haast niet meer terug zien. Russische wetenschappers hebben gepubliceerd over ‘arme imkers’ die leefden op een dieet van honingraat met stuifmeel en heel oud werden. Stuifmeel werkt bijvoorbeeld bevorderlijk bij leverproblemen, vermoeidheid en depressiviteit.
Al deze goede eigenschappen zijn In honing zit onder nog: kalium, zink, koper, ijzer, magnesium, vitamine B2, B3, B5 en nog veel meer gezonde vitaminen en mineralen.
Honing is een probiotica
Honing is goed voor je darmen. Met name de donkere honingsoorten houden je darmflora in balans. Bijen voegen eigen spijsverteringsenzymen toe aan de honing. Hierdoor wordt honing goed verteerd zonder de stofwisselingsorganen te belasten.
Bij wondjes
Maar naast de gezonde eigenschappen kan honing ook wonden genezen. De suikerconcentratie is 80%, in deze omgeving kunnen bacteriën niet overleven. Wanneer je de honing een klein beetje verdund, ontstaat er net genoeg waterstofperoxide dat de bacteriën doodt zonder negatieve effecten.
Bij keelpijn
De eigenschappen in honing verzachten de keel en steriliseren de bacteriën. Een veel gezondere keuze dan hoestdrankjes!
De gezondste honing is natuurlijk de honing uit jouw omgeving. Lekker lokaal en alle stuifmeel en nectar die erin verwerkt is, komt van bloemen en planten uit jouw omgeving. Dit is heel gunstig als je bijvoorbeeld last hebt van hooikoorts. De stuifmeelpollen die in deze honing zit komt uit jouw eigen omgeving, zo kan je lichaam langzaam wennen.
We plaatsen dus niet alleen bijenkasten bij bedrijven omdat het met bijen in de stad veel beter gaat, de honing heeft ook tal van gezondheidsvoordelen voor de medewerkers.
*raadpleeg altijd een arts bij gezondheidsklachten
*Informatie komt uit het boek ‘Apitherapie’ van de Bijkersgilde
Honing is gezond
Het is heel vreemd dat honing een beetje in het suffe hokje is gekomen en we deze gezonde lekkernij massaal hebben ingeruild voor het voedingsloze kristalsuiker. Honing wordt al jarenlang gebruikt in de geneeskunde. Jager en verzamelaars laten de honingbij in de natuurgeneeskunde terug komen in hun rotstekeningen. We zien tegenwoordig ook steeds meer wetenschappelijke aanwijzingen dat bijenproducten, waaronder honing, de genezing bevorderen.
Honing is een echt natuurproduct omdat het één van de weinige levensmiddelen is waar we geen stoffen aan mogen toevoegen of onttrekken. Naast water bevat het mineralen, enzymen, koolhydraten en diverse suikersoorten. Dankzij de glucose die erin zit, wordt honing gezien als een directe energieleverancier.
In honing zitten veel mineralen en vitaminen
Bijen maken honing door nectar uit planten te halen en hier enzymen aan toe te voegen. Maar echte honing van de imker bevat ook stuifmeel. Stuifmeel is rijk aan stoffen die we in onze eetcultuur haast niet meer terug zien. Russische wetenschappers hebben gepubliceerd over ‘arme imkers’ die leefden op een dieet van honingraat met stuifmeel en heel oud werden. Stuifmeel werkt bijvoorbeeld bevorderlijk bij leverproblemen, vermoeidheid en depressiviteit.
Al deze goede eigenschappen zijn In honing zit onder nog: kalium, zink, koper, ijzer, magnesium, vitamine B2, B3, B5 en nog veel meer gezonde vitaminen en mineralen.
Honing is een probiotica
Honing is goed voor je darmen. Met name de donkere honingsoorten houden je darmflora in balans. Bijen voegen eigen spijsverteringsenzymen toe aan de honing. Hierdoor wordt honing goed verteerd zonder de stofwisselingsorganen te belasten.
Bij wondjes
Maar naast de gezonde eigenschappen kan honing ook wonden genezen. De suikerconcentratie is 80%, in deze omgeving kunnen bacteriën niet overleven. Wanneer je de honing een klein beetje verdund, ontstaat er net genoeg waterstofperoxide dat de bacteriën doodt zonder negatieve effecten.
Bij keelpijn
De eigenschappen in honing verzachten de keel en steriliseren de bacteriën. Een veel gezondere keuze dan hoestdrankjes!
De gezondste honing is natuurlijk de honing uit jouw omgeving. Lekker lokaal en alle stuifmeel en nectar die erin verwerkt is, komt van bloemen en planten uit jouw omgeving. Dit is heel gunstig als je bijvoorbeeld last hebt van hooikoorts. De stuifmeelpollen die in deze honing zit komt uit jouw eigen omgeving, zo kan je lichaam langzaam wennen.
We plaatsen dus niet alleen bijenkasten bij bedrijven omdat het met bijen in de stad veel beter gaat, de honing heeft ook tal van gezondheidsvoordelen voor de medewerkers.
*raadpleeg altijd een arts bij gezondheidsklachten
*Informatie komt uit het boek ‘Apitherapie’ van de Bijkersgilde