Leren zorgen voor bijen
Het aantal imkers en bijenvolken is in Nederland drastisch verlaagd. Voor de Tweede Wereldoorlog waren de meeste boeren zelfvoorzienend. Ze teelden hun eigen verschillende soorten groenten en fruit en hadden meestal ook een eigen bijenvolk. Maar na de oorlog kwamen we erachter dat we met grootschalige landbouw veel efficiënter konden werken – met alle gevolgen van dien. Niet zo gek dus dat er nog nooit zo weinig honingbijen zijn geweest… Tijd om meer mensen op te leiden tot imker en meer kennis te verspreiden over wat we kunnen doen om de bij een handje te helpen!
Opleiding tot imker
Tijdens deze jaarcursus van februari t/m september leiden we je op tot imker. Via een online programma met een theorie- en praktijkboek én video’s leer je de basis. De 7 praktijklessen vinden plaats bij de geadopteerde bijenkasten van jouw organisatie. Je leert alles wat je moet weten om straks zelf voor bijen te kunnen zorgen. Welke drachtplanten zijn belangrijk voor bijen? Welk gereedschap heb je nodig? Wat is zwermen, hoe voorkom je dit en waarom gebeurt het? En je leert natuurlijk alles over de honing(oogst)!
Wie weet kan jij het stokje overnemen van onze imkers en ga jij volgend jaar zorgen voor de bijen bij jouw organisatie!
Workshops
De bijenkast van binnen
Tijdens De bijenkast van binnen leer je in 2 uur kennis maken met de bijen op je eigen bedrijfsterrein. Wat is het verschil tussen bijen in volken en solitaire bijen? Hoe herken je een wesp, bij en hommel? Wat doen de bijen in de bijenkast nu eigenlijk en hoe maken ze honing? We trekken de bijenkast letterlijk open zodat de deelnemers – in imkerpak – zien hoe een bijenkast er van binnen uitziet. Afhankelijk van de periode van het jaar kan er misschien zelfs honing direct van het raat geproefd worden!
De beleving van smaak
De ene honing is de andere honing niet. Er zijn zeker 30 verschillende soorten! Allemaal met hun eigen smaak, textuur en kleur. Met behulp van een smaakwiel onderzoeken we je smaakbeleving en testen we die met verschillende bijproducten als honing, stuifmeel en mede. Onderscheid jij de échte honing van de honing uit de supermarkt?
Bijen in de stad
Wist je dat het met de bij beter gaat in de stad dan op het platteland? Het is er warmer en er is meer divers gifvrij voedsel te vinden. Maar het kan nóg beter! In deze workshop vertellen we je meer over hoe de bijen in de stad leven en hoe je ze zelf een handje kan helpen zonder imker te worden.
Leren zorgen voor bijen
Het aantal imkers en bijenvolken is in Nederland drastisch verlaagd. Voor de Tweede Wereldoorlog waren de meeste boeren zelfvoorzienend. Ze teelden hun eigen verschillende soorten groenten en fruit en hadden meestal ook een eigen bijenvolk. Maar na de oorlog kwamen we erachter dat we met grootschalige landbouw veel efficiënter konden werken – met alle gevolgen van dien. Niet zo gek dus dat er nog nooit zo weinig honingbijen zijn geweest… Tijd om meer mensen op te leiden tot imker en meer kennis te verspreiden over wat we kunnen doen om de bij een handje te helpen!
Opleiding tot imker
Tijdens deze jaarcursus van februari t/m september leiden we je op tot imker. Via een online programma met een theorie- en praktijkboek én video’s leer je de basis. De 7 praktijklessen vinden plaats bij de geadopteerde bijenkasten van jouw organisatie. Je leert alles wat je moet weten om straks zelf voor bijen te kunnen zorgen. Welke drachtplanten zijn belangrijk voor bijen? Welk gereedschap heb je nodig? Wat is zwermen, hoe voorkom je dit en waarom gebeurt het? En je leert natuurlijk alles over de honing(oogst)!
Wie weet kan jij het stokje overnemen van onze imkers en ga jij volgend jaar zorgen voor de bijen bij jouw organisatie!
Workshops
De bijenkast van binnen
Tijdens De bijenkast van binnen leer je in 2 uur kennis maken met de bijen op je eigen bedrijfsterrein. Wat is het verschil tussen bijen in volken en solitaire bijen? Hoe herken je een wesp, bij en hommel? Wat doen de bijen in de bijenkast nu eigenlijk en hoe maken ze honing? We trekken de bijenkast letterlijk open zodat de deelnemers – in imkerpak – zien hoe een bijenkast er van binnen uitziet. Afhankelijk van de periode van het jaar kan er misschien zelfs honing direct van het raat geproefd worden!
De beleving van smaak
De ene honing is de andere honing niet. Er zijn zeker 30 verschillende soorten! Allemaal met hun eigen smaak, textuur en kleur. Met behulp van een smaakwiel onderzoeken we je smaakbeleving en testen we die met verschillende bijproducten als honing, stuifmeel en mede. Onderscheid jij de échte honing van de honing uit de supermarkt?
Bijen in de stad
Wist je dat het met de bij beter gaat in de stad dan op het platteland? Het is er warmer en er is meer divers gifvrij voedsel te vinden. Maar het kan nóg beter! In deze workshop vertellen we je meer over hoe de bijen in de stad leven en hoe je ze zelf een handje kan helpen zonder imker te worden.