Hoelang kan je honing bewaren?
Wij krijgen nog wel eens de vraag over hoe lang je honing eigenlijk kan bewaren. Sommige mensen zeggen dat honing onbeperkt houdbaar is, maar waarom vind je dan altijd een houdbaarheidsdatum op honingetiketten?
De houdbaarheidsdatum staat op honing omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit elke voedselproducent, dus ook imkers, verplicht een datum op hun producten te zetten. Toch is honing zelf in principe onbeperkt houdbaar. Dat wil zeggen: je kunt de honing gewoon eten, je wordt er niet ziek van en het is ook zeker niet slecht voor je. Er is zelfs honing gevonden in het graf van een farao. Gemiddeld genomen kun je honing 2 jaar bewaren. Hierna nemen de enzymen in honing af en wordt de honing donkerder en stroperiger.
Op het moment dat bijen nectar uit bloemen halen en dit in de honingraten stoppen, bevat de nectar 80% water. Bijen dikken de honing middels ventilatie terug tot 20%. Dit lage percentage zorgt ervoor dat de honing goed bewaard kan worden en niet door bacteriën en gisten wordt aangetast. Maar wanneer de imker de honing uit de honingkamer heeft gehaald, zijn er geen bijen meer die de honing bewaken. Gelukkig kun je zelf ook het één en ander doen om de honing wat langer te bewaren.
Hoe bewaar je honing?
Op de juiste temperatuur
Wanneer je honing op de juiste temperatuur bewaart, zorg je ervoor dat de honing minder snel donker wordt en gaat gisten. Je kunt honing het beste op een temperatuur van 12° Celcius bewaren. In de koelkast is het te koud en op kamertemperatuur eigenlijk te warm.
In een donkere ruimte
Verder kan je honing het beste donker bewaren. Licht zorgt naast sterke temperatuurschommelingen ervoor dat de honing gaat kristalliseren. Dit proces van kristallisatie kan je makkelijk tegengaan door de honing au-bain-marie te verwarmen in water tot 40 graden. Honing mag nooit boven de 40 graden worden verwarmd, dan verliest het zijn goede bestanddelen.
Vermijd zuurstof
Zorg ervoor dat je altijd het deksel goed afsluit. Er mag zo min mogelijk zuurstof bij honing bij de komen. De samenstelling van honing trekt snel vreemde geuren en vocht aan wat leidt tot het verliezen van smaak en bederf.
Hoelang kan je honing bewaren?
Wij krijgen nog wel eens de vraag over hoe lang je honing eigenlijk kan bewaren. Sommige mensen zeggen dat honing onbeperkt houdbaar is, maar waarom vind je dan altijd een houdbaarheidsdatum op honingetiketten?
De houdbaarheidsdatum staat op honing omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit elke voedselproducent, dus ook imkers, verplicht een datum op hun producten te zetten. Toch is honing zelf in principe onbeperkt houdbaar. Dat wil zeggen: je kunt de honing gewoon eten, je wordt er niet ziek van en het is ook zeker niet slecht voor je. Er is zelfs honing gevonden in het graf van een farao. Gemiddeld genomen kun je honing 2 jaar bewaren. Hierna nemen de enzymen in honing af en wordt de honing donkerder en stroperiger.
Op het moment dat bijen nectar uit bloemen halen en dit in de honingraten stoppen, bevat de nectar 80% water. Bijen dikken de honing middels ventilatie terug tot 20%. Dit lage percentage zorgt ervoor dat de honing goed bewaard kan worden en niet door bacteriën en gisten wordt aangetast. Maar wanneer de imker de honing uit de honingkamer heeft gehaald, zijn er geen bijen meer die de honing bewaken. Gelukkig kun je zelf ook het één en ander doen om de honing wat langer te bewaren.
Hoe bewaar je honing?
Op de juiste temperatuur
Wanneer je honing op de juiste temperatuur bewaart, zorg je ervoor dat de honing minder snel donker wordt en gaat gisten. Je kunt honing het beste op een temperatuur van 12° Celcius bewaren. In de koelkast is het te koud en op kamertemperatuur eigenlijk te warm.
In een donkere ruimte
Verder kan je honing het beste donker bewaren. Licht zorgt naast sterke temperatuurschommelingen ervoor dat de honing gaat kristalliseren. Dit proces van kristallisatie kan je makkelijk tegengaan door de honing au-bain-marie te verwarmen in water tot 40 graden. Honing mag nooit boven de 40 graden worden verwarmd, dan verliest het zijn goede bestanddelen.
Vermijd zuurstof
Zorg ervoor dat je altijd het deksel goed afsluit. Er mag zo min mogelijk zuurstof bij honing bij de komen. De samenstelling van honing trekt snel vreemde geuren en vocht aan wat leidt tot het verliezen van smaak en bederf.